Skip to main content

Koncert Chamber tria Crisóstomo

13. Listopad 2023.

U srijedu, 25. listopada, Dvoranu Kraluš ispunjavati će zvukovi harfe, violine i violončela – dolazi nam Komorni sastav Crisóstomo. Koncert počinje u 19 sati.

Chamber trio Crisóstomo čine troje iznimno talentiranih glazbenika: Krešimir Marmilić na violini, Matija Štajcar na violončelu i Lovorka Begović na harfi. Njihova virtuoznost i dugogodišnje iskustvo obećava nezaboravan glazbeni doživljaj.
Crisóstomo se istaknuo svojim koncertima na uglednim ljetnim festivalima te se pozicionirao kao značajan komorni sastav s glazbenicima bogatog iskustva u izvođenju komorne glazbe. Njihova iznimna izvedba nije ostala nezapažena izvan granica Hrvatske. Sastav Crisóstomo osvojio je talijansku publiku na prestižnom Festivalu Udine Castello u Udinama, gdje su nastupili kao članovi Zagreb Pallette ansambla. Također su se izdvojili na 56. izdanju festivala komorne glazbe u Plovdivu, Bugarska, gdje su ostvarili značajno priznanje.
Crisóstomo posvećuje posebnu pažnju hrvatskim skladateljima, čija djela često izvode na svojim koncertima. Na taj način promiču domaće autore i doprinose obogaćivanju hrvatske glazbene baštine.

Krešimir Marmilić je rođen u Zagrebu i stekao je diplomu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, gdje je studirao pod mentorstvom profesora Kristijana Petrovića i profesorice Tamare Smirnov. Nastavio je svoje glazbeno usavršavanje kod profesora Henryka Kowalskog na Indiana University. Kao solist, Marmilić je nastupao na brojnim koncertima u Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji, Švicarskoj, Njemačkoj, Finskoj i Španjolskoj.
Osim što je uspješan solist, Marmilić je također ostvario značajne doprinose promociji hrvatske glazbene baštine. Aktivno se bavi istraživanjem i praizvodi djela starih hrvatskih autora. Također, voditelj je i osnivač nekoliko komornih sastava, uključujući Gudački kvartet Cadenza Zagreb, Klavirski trio MAK, Komorni duo i Komorni trio Crisostomo, Croazzolla Concertante ansambl te je član Chordes i Solemnis tria.
Krešimir Marmilić također ima bogato iskustvo sviranja u orkestrima diljem svijeta, uključujući Sjedinjene Američke Države, Španjolsku, Nizozemsku, Sloveniju i Hrvatsku. Tijekom svoje karijere, Marmilić je snimao djela hrvatskih skladatelja za potrebe HRT-a i redovito surađuje s mnogim istaknutim i priznatim glazbenicima. Od 1999. godine, Krešimir Marmilić ima status samostalnog umjetnika.

Matija Štajcar, rođen u Zagrebu, svoj glazbeni put započeo je usavršavajući sviranje violončela kod renomiranih profesora, uključujući profesore Csifaryja, Baerta, Van Doorna i Gandrona. Njegovo glazbeno iskustvo obuhvaća članstvo u raznim orkestrima, uključujući BRT - simfonijski orkestar, Soliste Belgijskog komornog orkestra, Opera Royal de la Monnaie u Bruxellesu, Koninklijke Opera te Gent i WDR - simfonijski orkestar.
Matija Štajcar također se istaknuo kao član mnogih komornih sastava, uključujući Trio Musical Consort, Gudački kvartet Cadenza, C.P. Musica Sacra i Klavirski trio MAK. Posebno je značajno njegovo stalno članstvo u komornom duu i triu Crisóstomo. Osim što je iznimno priznat član ansambla, Štajcar je nastupao i kao solist na brojnim koncertima, doprinoseći bogatstvu hrvatske glazbene scene svojom virtuoznošću na violončelu.

Lovorka Begović, rođena u Zagrebu, započela je svoje glazbeno školovanje na harfi pod mentorstvom profesorice Biserke Krčelić, a kasnije je diplomirala na Muzičkoj akademiji u Zagrebu kod profesorice Dijane Grubišić Ćiković. Tijekom svog glazbenog puta, dodatno se usavršavala na seminarima pod vodstvom priznatih harfista kao što su Marie Graf, Patrizia Tassini, Katerina Englichova i Laura Sofia Caramellino.
Lovorka Begović surađivala je s mnogim uglednim hrvatskim orkestrima, uključujući Varaždinski komorni orkestar, orkestar HNK Rijeka, mandolinski orkestar Sanctus Domino, Camerata Zagreb, Dubrovački simfonijski orkestar i mnoge druge. Također je bila aktivna u raznim komornim sastavima, uključujući Gymnopediste duo i Neoclassico trio.
Osim svoje izvedbene karijere, Lovorka Begović je posvećena pedagoškom radu te je zaposlena u glazbenoj školi Josipa Hatzea u Splitu. Njezine učenice ostvaruju značajne uspjehe na natjecanjima i neke od njih nastavljaju školovanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Koncert je sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Više o koncertnom program pročitajte u pdfprogramskom letku.