Festival "KAJ V Zelini"

Festival "KAJ v Zelini" tradicionalna je godišnja književno-nakladnička manifestacija koja se upriličuje povodom Recitala suvremenog kajkavskog pjesništva "Dragutin Domjanić" s bogatim znanstvenim, kazališnim, glazbenim, likovnim, sakralnim i folklornim sadržajem.

Program Festivala čine:

  • Recital suvremenog kajkavskog pjesništva "Dragutin Domjanić"
  • promocija zbirke najboljih pjesama pristiglih na natječaj Recitala
  • stručni skupovi koji svake godine s drugom temom problematizira kajkavski jezik, njegovo značenje za hrvatsku književnost, mogućnosti i položaj
  • "Kajkavski florilegij" – povijesno-kajkavski cvjetnjak; program tijekom kojeg se prezentiraju književna i znanstvena djela nastala na kajkavskom jeziku u razdoblju od 16. do 19. st. (reprint dijelova originala s transkripcijom i znanstvenim obrazloženjem, interpretacija)
  • pjesničke večeri - predstavljanje suvremenih kajkavskih pjesnika
  • izložbe starih kajkavskih isprava, kajkavskih zbornika i zbirki pjesama
  • ponuda recentnih kajkavskih izdanja
  • prigodni sakralni sadržaj (misa na kajkavskom prema povijesnom predlošku)
  • kajkavski glazbeni i kazališni program (koncerti kajkavskih izvođača i predstave s kajkavskim tekstovima)
  • izložbe fotografija i slika s motivima iz kajkavskih krajeva

Centralno događanje Festivala je Recital suvremenoga kajkavskoga pjesništva "Dragutin Domjanić". Ta tradicionalna godišnja književno-nakladnička manifestacija sa zadaćom poticanja, njegovanja i oplemenjivanja suvremenog kajkavskog pjesničkog stvaralaštva, održava se u Sv. Ivanu Zelini od 1970. godine. Recital, iz godine u godinu, natječajnim putem okuplja velik broj pjesnika koji pišu na kajkavštini - organskoj ili stiliziranoj. Od pristiglih radova (redovito preko 500 radova, više od 100 autora) stručni ocjenjivački sud (u sastavu: dr. sc. Ivo Kalinski, dr. sc. Božica Pažur te Štefica Kamenarić-Filipović, dr. med.) odabire pedesetak za objavu u zbirci pjesama ustaljenog naziva "Zeleni bregi Zeline" (Mala biblioteka "Dragutin Domjanić"). Tridesetak odabranih pjesama javno se izvodi na završnoj priredbi Recitala u interpretaciji poznatih dramskih umjetnika. Program završne priredbe obogaćen je decentnim glazbenim dionicama vrhunskih hrvatskih glazbenika. Recital je i natjecateljskoga karaktera pa se na završnoj priredbi dodjeljuju novčane i druge nagrade najuspješnijim sudionicima. Još je 1995. godine Zelinski Recital suvremenoga kajkavskog pjesništva "Dragutin Domjanić" meritornom ocjenom proglašen "središnjom i najmjerodavnijom pjesničkom kajkavskom manifestacijom u nas", a broj i kvaliteta radova koji svake godine pristižu na natječaj Recitala potvrđuju taj status i danas.

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske je tradicionalni pokrovitelj Recitala, a Zagrebačka županija i Grad Sv. Ivan Zelina njegovi su stalni supokrovitelji. Organizator Festivala je Pučko otvoreno učilište Sv. Ivan Zelina.

Ovogodišnji recital© Pučko otvoreno učilište Sv. I. Zelina |
Website by getim.hr