Skip to main content

Kratka povijest...

Sveti Ivan Zelina je staro kulturno i gospodarsko središte Hrvatskog prigorja o čijoj bogatoj prošlosti govore brojni pisani tragovi. Najstariji, danas poznati dokument spominje Zelinu 1185. godine, Crkvu Sv. Ivana Krstitelja već 1200. godine, a isprave s početka 14. stoljeća govore o snažnom gospodarskom razvoju Zeline. Osim po rezultatima u gospodarstvu, povijest pamti Zelinčane i kao vrhunske znanstvenike, političare, stvaratelje u kulturi i obrazovanju. Nije stoga čudno da je već početkom 17. stoljeća u Zelini počela raditi prva osnovna škola, a 1887. godine osnovana je i prva čitaonica. Krajem 19. i početkom 20. stoljeća u Zelini se osnivanju brojne udruge u športu i kulturi. Razvija se bogat, raznolik i sadržajan društveni život u koji se uključuju brojni mještani Zeline i okolice. Programi rada tih udruga u pravilu su sadržavali i obrazovanje ne samo svojih članova već i svih zainteresiranih, pa bismo ideju o osnivanju Učilišta u Zelini lako mogli pronaći već tih godina. Ipak, u vremenu prije Drugog svjetskog rata tek su se u nekoliko velikih gradskih središta provodila uređena pučka predavanja (Zagreb, Split, Zadar, Varaždin, Rijeka...) koja danas smatramo počecima pučkih učilišta.

Kada je točno osnovano Narodno sveučilište u Zelini, nažalost ne znamo jer je gotovo kompletna dokumentacija Učilišta iz tog vremena stradala u katastrofalnom požaru 1974. godine u kojem je zgrada Doma kulture izgorjela do temelja, međutim dokumenti Povjerenstva za prosvjetu i kulturu Kotarskog narodnog odbora Zelina upućuju na to da je to bilo negdje u razdoblju između 1946. i 1950. u vremenima intenzivnog "narodnog prosvjećivanja". U izvješću spomenutog Povjerenstva za 1950. godinu usputno se spominje i Narodno sveučilište u okviru kojeg se održavaju prigodna predavanja.

Zanimljiv je i Izvještaj o radu povjerenstva za prosvjetu KNO-a Sv. Ivan Zelina za 1948. godinu u kojem se navode "vrlo značajni rezultati kotarskog kina na širenju prosvjete i kulture". Iako je ranije postojanje Učilišta vidljivo i iz mnogih drugih dokumenata, Rješenje o osnivanju Narodnog sveučilišta Zelina koje je Narodni odbor općine Zelina donio 4. listopada 1960. odnosno Akt o osnivanju radne organizacije donesen 30. rujna 1960., kako je to upisano u sudskom registru, smatraju se službenim, vjerodostojnim dokumentima kojima je određen datum nastanka Narodnog sveučilišta Zelina – preteče današnjeg Pučkog otvorenog učilišta Sv. Ivan Zelina.

Programi i značaj Učilišta

Ulogu Učilišta tih godina najbolje ocrtava Preporuka o radu Narodnog sveučilišta u Zelini koju je dao Odsjek za društvene djelatnosti Narodnog odbora općine Zelina 1961. godine a koja Učilište ističe kao važan nositelj obrazovnih i kulturnih programa Sv. Ivana Zeline.

Programi i značaj Učilišta od tada do danas mijenjali su se i usklađivali s potrebama vremena, no njegovo osnovna zadaća ostala je uvijek ista: to je javna ustanova koja svoje programske ciljeve ostvaruje različitim aktivnostima na području trajne naobrazbe i kulture.