Skip to main content

Histrion dolazi u Zelinu!

15. Prosinac 2022.

Glumačka družina Histrion dolazi u Zelinu s predstavom "Svoga tela gospodar - smešna pripovest u dva dela". Histrion će jednu od svojih najpoznatijih predstava izvesti na kazališnim daskama Dvorane Kraluš u nedjelju, 29. siječnja u 19:30.

Autor predstave je Slavko kolar (1891.-1963.), hrvatski prozaik, ali i autor jedne od ponajboljih drama na hrvatskom jeziku. Režiju potpisuje Damir Lončar.
Uloge: Damir Lončar, Vanja Cirić, Filip Detelić, Lara Nekić, Zlatko Ožnolt, Barbara Rocco, Dajana Čuljak, Ognjen Milovanović, Davor Svedružić, Borna Galinović i Dea Presečki.

Tekst Svoga tela gospodar je svjetlo dana ugledao kao pripovijetka, da bi skoro četvrt stoljeća poslije Kolar napisao dramu pod istim naslovom, a nedugo kasnije i scenarij za legendarni film Fedora Hanžekovića. Koristeći motiv iz stvarnog života kojemu je uistinu svjedočio, Kolar plete priču o nesretnom, dogovorenom braku između pristalog selskog momka Ive i šepave, ali bogate Rože. Taj ugovoreni brak, brak bez ljubavi ili barem uzvraćene ljubavi, ishodište je tragike koju ova drama nosi.
Junica Pisava, koju Roža donosi u miraz, uzrok je sladostrasnih pogleda njenog svekra kojemu ta krava postaje životna opsesija i rješenje svih egzistencijalnih problema uzrokovanih teškom neimaštinom. Istovremeno, Pisava postaje i casus belli svih nesporazuma i sukoba novih mladenaca i njihovih roditelja. Priča koja teško uspijeva oteti se tragičnom kraju. No, je li to doista neizbježno?
Naravno, Kolar je iskusan pisac. Stoga, kao protutežu ozbiljnosti svog zapleta, nudi i široku lepezu lica koja na svoj neodoljiv, simpatičan način slikaju smiješnu stranu ovog komada. Koristeći vrlo podatan govor turopoljske kajkavštine, Kolarov dramski tekst postaje neizmjerno životan u spoju komičnog i tragičnog, kao uostalom i život sam.
Na kraju krajeva, sam pisac ga je podnaslovio kao SMEŠNU PRIPOVEST U DVA DELA.
- Damir Lončar

NAGRADE HRVATSKOG GLUMIŠTA 2022.

Nagrada za najbolju glavnu žensku ulogu u drami - Dajana Čuljak
Nominacija za najbolju glavnu mušku ulogu u drami - Filip Detelić
Nominacija za najbolje dramsko ostvarenje u cjelini- "Svoga tela gospodar"

Cijena ulaznica iznosi 105,48 kn, odnodno 14 €.
Ulaznice su dostupne online na ulaznice.hr, u Papirnici MTD Papirus i u uredu Učilišta radnim danom od 7 do 15 sati.