Skip to main content

Promocija knjige Željka Pavičića, Emerik

13. Prosinac 2022.

U nedjelju, 18. prosinca, u 13 sati u Dvorani Kraluš okupili su se štovatelji života i djela pokojnog Željka Pavičića na promociji njegove knjige - Emerik. Emerik je dokaz kako je Željkova inspiracija bila nepresušna i svestrana. Njegove misli ovog su puta pretočene u duge prozaične rečenice.

Roman čini trilogija - Lanac zla i tajna Mandragorinih vrtova, Rubin i safir, te Šaman i pali anđeo.
Radnja romana prati Emerika - u početku bezbrižnog mladića željnog pustolovina, koji u čitateljevim rukama sazrijeva u hrabrog ratnika, nepobjedivog epskog junaka. U svim pohodima Emerika prati njegov vjerni prijatelj, psić Gigo. Emerik se uz svog Gigu i ostale prijatelje nalazi na strani Dobra, dok se na strani Zla nalazi najopasniji čarobnjak - Hront, kralj Tir i vještica Morbidija.

"Naravno da u romanu pratimo i romantičnu ljubavnu priču, a to je ljubav glavnog junaka Emerika i lijepe Astrid, gdje se Emerik pokazao kao pravi vitez i zaštitnik.
U roman je Željko simpatično uveo neke lokalitete i osobe iz svojeg djetinjstva u Velikom Grđevcu i iz Sv. Ivana Zeline gdje je živio do prerane smrti. Iz Grđevca je Morov mlin, a iz Zeline bijeli pekinezer Giga (kojega je Željko svakodnevno vodio u šetnju i kojemu je pored kćeri i unučadi posvetio roman), Severovine (predio Zeline u kojemu je Željkova kuća), Šalovec (selo u kojemu je neko vrijeme živio nakon ženidbe), Drago i Elizabeta (Željkovi tast i punica). A nije li Astrid zapravo Željkova supruga Marija-Maca?" - Stjepan Dragija

Roman Emerik je u rukopisu stajao dugo godina. Tek sada, zahvaljujući ustrajnosti supruge Mace i razumijevanju ravnateljice Pučkog učilišta, gospođe Vesne Bičak-Dananić i ravnateljice Muzeja gospođe Romane Mačković, roman je objavljen 2022. godine.