Skip to main content

Program razvoja zapošljivosti

12. Studeni 2021.

U sklopu EU projekta „Od 15 do 115“ održat će se cjelokupni program razvoja zapošljivosti. Program je za polaznike besplatan jer je projekt sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a održat će se u Pučkom otvorenom učilištu Sveti Ivan Zelina. Nezaposlene osobe, uključujući i dugotrajno nezaposlene osobe (registrirane i neregistrirane u HZZ), biti će uključene u aktivnosti razvoja zapošljivosti poput razvijanja vještina aktivnog traženja posla i podrške u uključivanju na tržište rada.

Definicija nezaposlenih, odnosno dugotrajno nezaposlenih osoba razlikuje se ovisno o dobi. Mladi dugotrajno nezaposleni su oni ispod 25 godina te ako su kontinuirano nezaposleni dulje od 6 mjeseci. Dok su odrasli dugotrajno nezaposleni oni sa 25 ili više godina te ako su kontinuirano nezaposleni dulje od 12 mjeseci.

Prema podacima HZZ Zelina u evidenciji se nalazi više od 150 nezaposlenih koji su većinom dugotrajno nezaposleni, a kojima nedostaju vještine i kvalifikacije potrebne na lokalnom tržištu rada, a zbog dugotrajnog izbivanja s tržišta rada nedostaju im neke vještine potrebne za traženje i zadržavanje zaposlenja.

Zbog toga će se u ovom programu raditi na povećanju zapošljivosti dugotrajno nezaposlenih osoba. Aktivnosti koje će tome pomoći su razvoj vještina za aktivno traženje posla, obrazovanje za stjecanje traženih vještina na lokalnom tržištu rada, sudjelovanje u Klubu za mlade, socijalno uključivanje kroz kulturne i sportske aktivnosti, stjecanje iskustva i znanja sudjelovanjem u volonterskim aktivnostima, te organiziranje prijevoza za osobe iz ruralnih mjesta i osoba s invaliditetom.

Provedba programa uključuje dugotrajno nezaposlene osobe (mlade, starije, osobe s invaliditetom) na način da im se omogući sudjelovanje u klubovima za zapošljavanje, individualno karijernom savjetovanju, izrada individualnog karijernog plana, individualno socijalno mentorstvo te praćenju na putu do zapošljavanja. Na taj način će se provesti program cjeloživotnog učenja u kojem mladi, stariji, nezaposleni i osobe s invaliditetom stječu znanja i vještine prema vlastitom interesu, ali i prema potrebama lokalnog tržišta rada.

Uskoro bismo započeli s provedbom klubova za zapošljavanje te nakon završetka pojedinačnog kluba slijedila bi individualna savjetovanja i socijalna mentorstva.

Kroz projekt se planira na temelju analize lokalnog tržišta rada provesti 10 programa usavršavanja za tražena zanimanja na lokalnom tržištu rada. Nezaposleni će također imati priliku za uključivanje u programe usavršavanja koji će krenuti početkom iduće godine.

Ukoliko ste zainteresirani za sudjelovanje u projektu i ovom programu te se želite prijaviti, javite nam se na mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Za dodatne informacije možete nas kontaktirati na već spomenutu mail adresu ili telefonski na: 01/2060-270.