Skip to main content

Program razvoja zapošljivosti

14. Siječanj 2022.

U Pučkom otvorenom učilištu Sveti Ivan Zelina održat će se cjelokupni program razvoja zapošljivosti u sklopu EU projekta „Od 15 do 115“. Program je za polaznike besplatan jer je projekt sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Dugotrajno nezaposlene osobe biti će uključene u aktivnosti razvoja zapošljivosti poput razvijanja vještina aktivnog traženja posla i podrške u uključivanju na tržište rada.

Definicija nezaposlenih, odnosno dugotrajno nezaposlenih osoba razlikuje se ovisno o dobi. Mladi dugotrajno nezaposleni su oni ispod 25 godina te ako su kontinuirano nezaposleni dulje od 6 mjeseci. Dok su odrasli dugotrajno nezaposleni oni sa 25 ili više godina te ako su kontinuirano nezaposleni dulje od 12 mjeseci.

Dugotrajno nezaposlenim osobama najčešće nedostaju vještine i kvalifikacije potrebne na lokalnom tržištu rada, a zbog dugotrajnog izbivanja s tržišta rada nedostaju im i vještine potrebne za traženje i zadržavanje zaposlenja. Zbog toga će se raditi na programu cjeloživotnog učenja koji je razvijen na temelju analize tržišta rada te povećanju zapošljivosti dugotrajno nezaposlenih osoba (mladih, starijih, osoba s invaliditetom). Naglasak će biti na stjecanju znanja i vještina prema interesu dugotrajno nezaposlenih osoba (registriranih i neregistriranih u HZZ-u) te prema potrebama lokalnog tržišta rada.

Program razvoja zapošljivosti:

  • obrazovanje za stjecanje traženih vještina na lokalnom tržištu rada
  • sudjelovanje u Klubu za mlade
  • socijalno uključivanje kroz kulturne i sportske aktivnosti
  • stjecanje iskustva i znanja sudjelovanjem u volonterskim aktivnostima
  • organiziranje prijevoza za osobe iz ruralnih mjesta i osoba s invaliditetom

Aktivnosti razvoja zapošljivosti:

  • klubovi za zapošljavanje
  • individualno karijerno savjetovanje
  • izrada individualnog karijernog plana
  • individualno socijalno mentorstvo
  • praćenje na putu do zapošljavanja

Početkom godine bismo započeli s provedbom klubova za zapošljavanje kako će se već formirati grupice te nakon završetka pojedinačnog kluba slijedila bi individualna savjetovanja i mentorstva.

Također, kroz projekt će se na temelju analize lokalnog tržišta rada provesti 10 programa usavršavanja za tražena zanimanja na lokalnom tržištu rada. Nezaposlene osobe će imati priliku za uključivanje u programe usavršavanja koji će krenuti početkom godine.

Dodatno će se kroz program provesti radionice o ulasku na tržište rada i/ili nastavku obrazovanja u završnim razredima srednje škole.

Ukoliko ste zainteresirani za sudjelovanje u ovom programu i našem projektu te se želite prijaviti ili saznati više informacija, javite nam se na mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili telefonski na: 01/2060-270.