Skip to main content

Mjesec našeg filma - 70 godina filmskih festivala

23. Travanj 2024.

Pučko otvoreno učilište Sv. Ivan Zelina i Hrvatski audiovizualni centar još jednu godinu organiziraju Mjesec našeg filma. Već tradicionalno, u sklopu Mjeseca našeg filma prikazuju se brojni kratkometražni i dugometražni filmovi hrvatske produkcije.

Ovogodišnji program održat će se u petak, 10. svibnja 2024. godine. Program čine 3 dugometražna filma i 6 kratkometražnih filmova. Mjesec našeg filma otvaramo projekcijom filma Dnevnik Diane Budisavljević za srednjoškolce Srednje škole Dragutina Stražimira. Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Prvi set filmova počinje u 14:00

 1. Levijatan (2006.; režija: Simon Bogojević Narath; 15'; animirani)
  Trzavi, a nasmiješeni likovi ovoga kratkog filma provest će gledatelja kroz animiranu inscenaciju prema motivima knjige Thomasa Hobbesa "Levijatan" iz 1651. godine.

 2. Horor Vacui (2022., režija: Boris Poljak, 24'; eksperimentalni)
  Pojam Horror vacui, strah od praznog prostora, upotrebljava se kao metafora koja izražava strah od neizvjesne budućnosti koja proizvodi osjećaj tjeskobe i usamljenosti. Kroz duge, asocijativno povezane kadar sekvence, film upozorava na rastuću militarizaciju u svijetu i posljedice koje ima na ljudsku psihu. Budući da u filmu ne postoje odrednice vremena i mjesta događanja, u globaliziranu svijetu sve se može dogoditi bilo gdje i bilo kada.
 3. 4,7 (2015.; režija: Đuro Gavran; 29'; dokumentarni)
  Siniša je osuđen na uvjetnu kaznu sa zaštitnim nadzorom zbog nasilja u obitelji, zapuštanja i zlostavljanja djeteta te tjelesne ozljede iz nehaja. Kada je policija vršila očevid, imao je 4.7 promila alkohola u krvi. Bez obzira na sve, tijekom probacijskog perioda Siniša je prolazio kroz proces odvikavanja od alkoholizma, zadržao je posao, zatražio i dobio razvod braka te dobio skrbništvo nad djecom.

Drugi set filmova počinje u 15:20

 1.  11 (2022.; režija: Vuk Jevremović, 5'; animirani)
  Tri majstora nogometne igre... Mogu napraviti čuda u toku igre i dati nemoguće golove, ali što se događa u njihovim glavama neposredno prije izvođenja jedanaesteraca?
 2. Ne naginji se van (1977.; režija: Bogdan Žižić; 105'; igrani)
  Filip, mladić iz Dalmatinske Zagore, potaknut primamljivim pričama gastarbajtera koji povremeno dolaze na dopust u zavičaj, osvane jednog dana sam na kolodvoru u Frankfurtu na Majni. Traži svog mještanina Matu da bi dobio prvi oslonac u tuđini, ali ga ne nalazi. Ilegalno se zapošljava, doživljava nesreću na poslu i ulijeće iz jedne u drugu obeshrabrujuću situaciju. Ljubav prema mladoj Verici daje mu kakvo-takvo uporište. Najzad nalazi Matu, no on je smrtno ranjen…

Treći set filmova počinje u 17:20

 1. Pusti me da spavam (2007.; režija: Sara Hribar; 32'; igrani)
  Film priča priču o tegobama dvaju ljubavnih parova: Klare i Mirana, i Nine i Danka . Film prikazuje kompleksne situacije u ljubavnim vezama i svemu onom što ih okružuje. Vrlo važna poveznica je ona s pjesmom Gabi Novak (čini vrlo bitni okvir filma).
 2. O jednoj mladosti (2020.; režija: Ivan Ramljak; 78'; dokumentarni)
  Trinaest godina nakon iznenadne smrti nekadašnjeg najboljeg prijatelja, redatelj pokušava rekonstruirati njegov život i njihov međusobni odnos, koristeći samo fotografije i video materijale koje je prijatelj tada snimao.

Četvrti set filmova počinje u 19:00

 1. Dvoboj (1998., režija: Katarina Zrinka Matijević; 12'; dokumentarni)
  Studentski dokumentarni rad “Dvoboj”, priča o borbi majke i djeteta koje ne želi jesti.
 2. Dnevnik Diane Budisavljević (2019.; režija: Dana Budisavljević; 88'; igrani)
  Duboko potresena progonom majki i djece u NDH, Austrijanka Diana Budisavljević iz svog zagrebačkog stana s nekolicinom suradnika pokreće riskantnu akciju kojom iz logora spašava više od 10.000 djece. Mada joj je u početku išlo u prilog, u povijesnim previranjima njezino austrijsko podrijetlo postaje teret zbog kojeg jedna od najvećih humanitarnih priča Drugog svjetskog rata ostaje neispričana.