Skip to main content

Jubilarni Ženijalni tjedan u Kino Mreži

28. Veljača 2024.

Ove godine Kino mreža slavi 10. rođendan, a program "Ženijalni dani" proslavlja 10 godina prikazivanja sjajnih ženskih filmova u ožujku, te postaje “Ženijalni tjedan”. Osim toga, program je obogaćen i novim potprogramom “Doku-dan”, kao i filmovima koji se prikazuju i u sklopu Mjeseca Frankofonije, a u suradnji s Francuskim Institutom.

Ove godine se u nezavisnim kinima diljem Hrvatske održava “Ženijalni tjedan”, filmsko slavlje povodom Međunarodnog dana žena koji se slavi 8. ožujka. Jubilarni “Ženijalni dani” održavaju se od 4. do 10. ožujka, a prikazuje se šest filmskih ostvarenja koja na kino platna donose ženske priče koje ne smijete propustiti.
Proslavite  tje(DAN) žena s ovim kompleksnim, inspirativnim, duhovitim, ranjivim ali i hrabrim junakinjama i inspirirajte se njihovim pričama s velikog platna.

U Kinu Zelina, na sam Dan žena, 8. ožujka u 20 sati prikazati ćemo dokumentarno-biografski film Voljeti Patriciju Highsmith.
Temeljen na neobjavljenim dnevnicima Patricije Highsmith, najmoćnije autorice književnog krimića 20. stoljeća, film se fokusira na njezinu potragu za vlastitim identitetom, problematičnim ljubavnim životom te baca novo svjetlo na njezino pisanje. Dosad neviđena arhivska građa isprepletena kroz glasove obitelji, prijatelja i same autorice ispisuje životopisni portret jedne od najplodnijih autorica ikad, čija su mnoga djela ekranizirana. Najpoznatiji su Nepoznati iz Nord-ekspresa, Talentirani gospodin Ripley i Carol. Carol, djelomično autobiografski roman, smatra se prvom lezbijskom pričom sa sretnim završetkom u Americi 1950-ih.

Ulaz je besplatan, a program je organiziran i financiran u suradnji s Kino Mrežom.