Skip to main content

Dramska klinika

25. Siječanj 2022.

U sklopu EU projekta „Od 15 do 115“ u Pučkom otvorenom učilištu Sveti Ivan Zelina održati će se Dramska klinika. Radionica je za polaznike besplatna jer je projekt sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Aktivnost je namijenjena djeci i mladima s područja Svetog Ivana Zelina. Rok za prijavu je produžen na 31. svibnja 2022.

Dramska klinika je organizirana aktivnost u kojoj će sudionici imati priliku razvijati svoje vještine glume i javnog nastupa kroz 235 sati, a biti će provedena u 2 ciklusa. Radionica će krenuti s provedbom u travnju, 2 puta tjedno po oko 2 sata u popodnevnim ili večernjim terminima ovisno o potrebi. Polaznici će biti podijeljeni u grupe prema kategorijama.

Zašto gluma i radionice?

Odgovor je jednostavan, jer potiče razvoj mašte te emotivnu, socijalnu inteligenciju, a i ne zna se tko ima dara za jednu od tih izvedbenih umjetnosti dok se ne okuša sam u tome. Radionice su prije svega zamišljene kao osobni rad na sebi i razvijanju i otkrivanju drugačijih talenata kod djece i mladih.

Plan programa radionice Dramska klinika koji uključuje i glumačku školu:

Upoznavanje sa tekstom, razumijevanje dramskih komada i teksta, učenje osnova o ''liku'', karakteru lika, uloga tog lika u komadu, odnosima između likova, određivanje glavne dramske radnje komada, podjela uloga prema afinitetima pojedinca kao i prema procjeni voditelja, zatim dramske probe i na kraju uprizorenje komada pred publikom.

Prilikom polaska na dramske radionice, polaznici se susreću sa drugim tehničkim segmentima bez kojih predstava u cijelosti bila ona lutkarska ili glumačka nije moguća, a govorimo o scenskoj rasvjeti, kretanju po prostoru ili mizansceni, rekviziti (glumačkoj sitna) ili scenska (velika). Sve to je važan dio s kojim se polaznici moraju upoznati ako žele svladati djelovanje na scenu kao glumci u punom smislu te riječi.

Također postoji i mogućnost izvedbe lutkarske radionice ovisno o zainteresiranosti. Ne razlikuju se u tehničkim stavkama od dramskih, ali postoji razlika u samom nazivu, lutkarske i dramske (glumačke).

Lutkarstvo je umjetnost koja očekuje od animatora/glumca lutke da se potpuno posveti lutki, tj. da svojom animacijom lutki podari život na sceni. Postoje različite vrste lutaka i tehnike animacija (Gapit, Marioneta, zijevalice, ginjol, stolne lutke.). Također postoji i Teatar sjena ili lutkarstvo sjena. Drevni je to oblik pripovijedanja i zabave koji koristi plosnate zglobne figure (lutke sjena) koje se drže između izvora svjetlosti i prozirnog paravana. Izrezani oblici lutki ponekad uključuju prozirnu boju ili druge vrste detalja. Pomicanjem lutki i izvora svjetlosti mogu se postići različiti učinci. Talentirani polaznik-lutkar može učiniti da figure izgledaju kao da hodaju, plešu, bore se, klimaju glavama i smiju se. Teatar sjena je popularan u raznim kulturama, među djecom i odraslima. Više od 20 država svijeta imaju teatarske trupe koje se bave igrama sjena. Teatar sjena je stara tradicija i ima dugu povijest.

Sve ovo nabrojano polaznici će imati priliku upoznati i doći u doticaj stvaranja iz svoje vlastite mašte, ideja kao i u korelaciji sa svojim kolegama na radionicama. Djeca i mladi imaju priliku okušati se u nekim novim medijima koji su stvarani i razvijani kroz stoljeća i brojne generacije dramskih umjetnika glumaca i glumica kao i vrsnih majstora lutkara, a tu je i samo upoznavanje sa kazališnom, filmskom i lutkarskom umjetnosti.

Voliš glumu? Zanima te kako je na kazališnim daskama? Prijavi se e-mailom na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. s imenom, prezimenom, datumom rođenja, adresom, e-mail i broj telefona/mobitela ili telefonski na: 01/2060-270.