Skip to main content

Noć kazališta 2023.

17. Studeni 2023.

Noć kazališta obilježava se, već tradicionalno, u mjesecu studenom. Za ovogodišnji program zaduženi su gosti iz Sombora - Udruga građana Urbani Šokci i Dramski studio "Sanjari". Ulaz na oba događanja je besplatan.

 U 19 sati udrugu "Urbani šokci" predstaviti će nam predsjednica udruge - Marija Šeremešić.
Udruženje građana Urbani Šokci, osnovano 4. travnja 2008. u Somboru, ima za cilj njegovanje bogate kulturne baštine bačkih Hrvata, posebno Šokaca. Njihovi ciljevi obuhvaćaju očuvanje jezika, književnosti, narodnih nošnji te prava i sloboda Šokaca. Realizacija tih ciljeva ostvaruje se kroz razne aktivnosti poput tematskih okruglih stolova i književnih večeri, a posebno se ističe međunarodni okrugli stol "O Šokcima je rič", koji se održava od 2016. godine i svake godine okuplja brojne sudionike, a prati ga i zbornik radova.
Udruga aktivno sudjeluje u manifestacijama posvećenim šokačkoj kulturi, uključujući Dane hrvatske kulture. Kroz godinu se održavaju različite književne večeri, predstavljanja objavljenih knjiga te kulturno-zabavni programi, a vrhunac tih aktivnosti je završna večer koja se odvija u studenome. Tijekom tih dana, udruga organizira i prateće izložbe, doprinoseći time obogaćivanju kulturne scene u Somboru. Udruga je 2012. godine surađivala s udrugom Pasionska baština iz Zagreba u organizaciji Međunarodnog znanstvenog simpozija "Muka kao nepresušno nadahnuće kulture: Pasionska baština Hrvata u Podunavlju".

U 20 sati kazališnu predstavu "Prosidba", već poznatu zelinčanima s ovogodišnjeg ZAmKa festa, izvesti će Dramski studio "Sanjari".
Dramski studio "Sanjari" čini neformalna grupa entuzijastičnih glumaca amatera, a osnivačica ovog studija je glumica Lea Jevitć, koja također obavlja ulogu redateljice u okviru studija. Studio je postao prepoznatljiv u Vojvodini zahvaljujući impresivnom nizu osvojenih nagrada. Nedavno je dobio priznanje za najbolju predstavu na "29. vojvođanskom festivalu novih i kamernih teatarskih formi", koji se održao u lipnju ove godine, s predstavom A. P. Čehova "Prosidba".
Osim nagrađene predstave "Prosidba", u repertoaru studija nalaze se i druge zapažene izvedbe, među kojima se ističu: "Ne igraj na Engleze", "Društvo mrtvih pjesnika", "U Edenu na istoku"...
Danilo Grbić (u predstavi Ivan Vasiljevič Lomov) najavio nam je predstavu: "Prosidba je komedija Antona Pavloviča Čehova, sastavljena od jednog čina, a u njoj upoznajemo tri lika – oca Stepana Stepanoviča Čubukova i njegovu neudatu ćerku Nataliju Stepanovnu, kao i prosioca, dugogodišnjeg komšiju, Ivana Vasiljeviča Lomova. Radnja počinje kada hipohondar, tvrdoglavi i principijelni, Lomov dolazi u kuću Čubokovih ne bi li zatražio ruku Natalije Stepanovne. U našoj postavci nismo se zadržali na komediji situacije nastaloj izuzetnom tvrdoglavošću naših junaka, no, inspirisani Čehovljevim opisivanjem mnogih karaktera i kroz svoje ostale drame, autentičnih i apsurdnih, odlučili smo i ova tri lika da oslikamo tim crtama. Čubukov je cicija, Kir Janja, Tvrdica; Natalija je nesrećna, revnosna u polju, mlada devojka čiji nam fizički izgled koristi kao glavni motiv zašto još uvek nije udata, i zašto nikada i nije bila prošena. Groteska je bila prirodni ishod u postavci ovakvih karaktera."