Skip to main content

Mjesec našeg filma

02. Svibanj 2023.

Kino Zelina u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom u mjesecu svibnju prikazuje filmski program „Mjesec našeg filma“. Program će se održavati kroz cijeli svibanj, točnije, svakog utorka od 20 sati. Na rasporedu su filmovi koji su bili najomiljeniji među publikom ili najuspješniji na međunarodnom planu, a bit će prikazani diljem Hrvatske, unutar Kino mreže i u multipleksima. Naglasak je na dugometražnim igranim filmovima, ali i dokumentarnim, animiranim i eksperimentalnim filmovima, neke od kojih će publika, možda, po prvi put imati prilike pogledati na velikom platnu. Ulaz na sve projekcije je besplatan.
Više informacija o programu "Mjesec našeg filma"

Rapored projekcija u Kinu Zelina

utorak, 2. svibnja
20:00 - Šegrt Hlapić
žanr: pustolovni, film za djecu
uloge: Mile Biljanović, Ena Lulić, Goran Navojec, Hristina Popović, Mustafa Nadarević, Bojan Navojec…
trajanje: 102 min
Šegrt Hlapić kreće na put nakon što mu je okrutni majstor Mrkonja nanio nepravdu. Na tom putu upoznaje Gitu, prelijepu djevojčicu iz cirkusa, siroče poput njega. Tijekom putovanja čekaju ih brojne pustolovine i poteškoće: nemaju gdje spavati, nemaju hrane, nemaju ni prikladne odjeće, ali ne boje se ničega! Hrabri su, sretni i spremni su svakome pomoći. U noći punog mjeseca dogodi se nešto strašno i sve se promijeni...

utorak, 9. svibnja
20:00 - S one strane
žanr: drama
uloge: Ksenija Marinković, Lazar Ristovski, Tihana Lazović, Robert Budak, Toni Šestan, Vinko Kraljević…
trajanje: 85 min
Prije 20 godina Vesna se s djecom preselila u Zagreb, bježeći od događaja koji su im gotovo uništili živote. Međutim, nakon jednog neočekivanog poziva na površinu će isplivati tajna koju je sve te godine nastojala sakriti.

utorak, 16. svibnja
20:00 - Osmi povjerenik
žanr: drama, komedija
uloge: Frano Mašković, Borko Perić, Ivo Gregurević, Nadia Cvitanović, Goran Navojec, Filip Šovagović…
trajanje: 139 min
Siniša Mesjak ambiciozan je političar koji se nađe u središtu skandala. Kako bi ga sklonio od javnosti, premijer ga šalje na Trećić, izolirani otok bez telefona i interneta čiji stanovnici govore nerazumljivim dijalektom. Sinišin zadatak organiziranje je lokalnih izbora, što nije pošlo za rukom ni jednom od prethodnih sedam povjerenika.

utorak, 23. svibnja
20:00 - Dva na dva; Kralj
Dva na dva
žanr: animirani debitantski film
trajanje: 8 min
Tjeskobna predstava o trenutku kad prestanemo voljeti druge i zaljubimo se u vlastite fantazije. Ako se već ne razumijemo, možda naši avatari mogu naći zajednički jezik?
Kralj
žanr: dokumentarni
trajanje: 75 min
Darko Kralj je hrvatski paraolimpijac i stopostotni invalid. 1991. godine u teškom ranjavanju gubi lijevu nogu. Četrnaest dana leži u komi, liječnici mu jedva spašavaju zivot, a nedugo nakon toga ostavlja ga supruga. Ponovno uči hodati i jedva se odupire depresiji. Danas je svjetski i olimpijski prvak u bacanju kugle! Svjetski je rekorder. Jedini je sportaš u povijesti sporta, koji je na najvećem svjetskom natjecanju, Paraolimpijskim igrama 2008. godine u Pekingu, u samo jednom danu rušio svjetski rekord čak pet puta zaredom.

utorak, 30. svibnja
20:00 - Goli
žanr: dokumentarni
trajanje: 75 min
Prije šezdesetak godina jedan je čovjek nestao i nije ga bilo četiri godine. Vratio se kao netko drugi, a sa sobom je donio bolnu tajnu o kojoj se u obitelji šutjelo. Pitanja je počela postavljati tek njegova unuka, ujedno i redateljica ovog filma, koja je još od djetinjstva željela razumjeti zašto djed ima ožiljke po tijelu, no on je preminuo nikome ne ispričavši cijelu priču. Ovaj je film istraživanje na ruševinama prošlosti, mozaik nastao od tragova obiteljskih fotografija i intimnih svjedočanstava grupe bliskih ljudi koje je ujedinilo isto mjesto – politički logor Goli otok.