Skip to main content

Teo Herceg: Nevere

08. Veljača 2023.

U četvrtak, 9. veljače u Galeriji Kraluš održati će se otvorenje izložbe kipova, reljefa i crteža autora Tea Hercega.

Teo Herceg rođen je 16.07.1998. godine u Zagrebu. 2013. godine upisuje Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, a 2014. godine se opredjeljuje za smjer kiparski dizajner. 2017. godine maturira pod mentorstvom Petra Ostojića te iste godine upisuje kiparski odsjek Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. 2019. u sklopu preddiplomskog studija upisuje klasu pod mentorstvom Peruška Bogdanića koju kasnije preuzima Alem Korkut. U klasi Alema Korkuta 2021. godine završava preddiplomski studij i stječe titulu Baccalaureus kiparstva. 2021. godine upisuje diplomski studij kiparstva u klasi Dalibora Stošića koji i dalje pohađa te iste godine postaje članom ULUPUH-a. Izlaže na „Završnoj izložbi studenata Alu“ 2018., 2019., 2020., 2021. godine, na „Skupnoj izložbi Project 10.9 / Fuzija umjetnosti i streljaštva, dio međunarodnog turnira: 42. Mladost Trophy“ 2018. godine, na „Skupnoj izložbi prijedloga vizuala nagrade HOO-a MILAN NERALIĆ – za izniman doprinos razvoju sporta na lokalnoj razini“ 2019. godine, sudjeluje na „Natječaju za izradu prijedloga vizuala nagrade HOO-a MILAN NERALIĆ za izniman doprinos razvoju sporta na lokalnoj razini“ 2019. godine na kojem osvaja treću nagradu, izlaže na prodajnoj izložbi „Plati i nosi“ 2019. godine i na „Skupnoj izložbi novih članova ULUPUHA-a“ 2022. godine. Magistar kiparstva postaje je 2022. nakon završenog diplomskog studija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.

U svojim kiparskim radovima Teo Herceg nastoji izliti more i obuzdati vjetar, kako bi ti prirodni fenomeni postali skulpture. Jr, ako je već pravo more neukrotivo, pravi vjetar nezaustavljiv, onda njihov umjetnički izraz može biti okamina, dio tromog svijeta u kojem se ipak vidi i osjeća prirodna dinamika zemaljskih sila. Od malena upućen na more, plovidbu i ribarenje, u ovom ciklusu, koji je ujedno i njegov diplomski rad, ostvaruje željenu razinu proširenja stvarnosti svojim skulpturama. Nalazimo se pred začuđujuće izazovnim prikazima uzburkana mora, vjetra i brodića (nalik onim
papirnatima ali ovdje izlivenim u bronci) koji nam približavaju iskustvo života primordijalnih sila (vječnog mora i nebeskog vjetra).
Skulpture korektno izlivene u betonu i predmeti od bronce, željeza i poliesterske smole tu zadobivaju novi život naizgled nemiran iako je proizašao iz mirnog duha. Ostvarenje čežnje da zavlada morem i vjetrom glavni je motiv umjetnika koji poput demijurga stvara vlastit svijet, svoje more i svoju neveru vračajući se pri tome osnovama umjetničke prakse, to jest stvaranja svijeta.

pdfPlakat izložbe
pdfDeplijan izložbe