Skip to main content

Ana Lukina: Refleksija emocija

23. Studeni 2022.

U petak, 25. studenoga, održati će se još jedan UMjetnjak u Galeriji Kraluš. UMjetnjak organizira Udruga za alternativnu kulturu i mlade - UM Zeline. Za ovogodišnji likovni program UMjetnjaka zadužena je slikarica Ana Lukina. Ona će nam predstaviti svoju izložbu "Refleksija emocija".

Ana Lukina rođena je 1996. u Zagrebu. Pohađala je zagrebačku srednju školu Primijenjene umjetnosti i dizajna, smjer aranžersko - scenografski. Godine 2015. upisuje Akademiju primijenjenih umjetnosti u Rijeci, smjer likovna pedagogija - s pojačanim modulom slikarstva, gdje je i diplomirala pod mentorstvom red. prof. Marijana Pongraca.

Ciklus radova „Refleksije emocija“ predstavlja slike različitih dimenzija u vertikalnim kompozicijama koje prikazuju emocionalni sadržaj autorice (uznemirenost, strah, tuga, zbunjenost, spokoj…). Gornji dio slike uvijek prikazuje autoricu koja se u donjem dijelu pretvara u apstrakciju koja se pretače u refleksiju u vodi što se mreška te se tako gubi figurativni prikaz.
U svojem radu autorica koristi pretežito akromatsku boju – bijelu, kako bi lik u različitim tonovima kože bio u prvom planu. Boja je za umjetnika sredstvo izražavanja individualnog, psihološkog ili duhovnog stanja. Ona je važan čimbenik u izgradnji slike. Bijela (ne)boja smatra se bojom mira, simbolizira zaštitu i ohrabrenje, ublažava emocionalnu uznemirenost i tako stvara mir i spokoj. Bijela (ne)boja označava unutarnje čišćenje misli i osjećaja. Radovi su izvedeni u slikarskoj tehnici akrilnih boja na medijapanu.

pdfPlakat izložbe
pdfDeplijan izložbe