8. DISFF

ilustracija_web
Kategorija
Kino projekcije
Datum
05 07 2021 19:00 - 08 07 2021 22:00
Cijena ulaznica
ulaz besplatan

Ovogodišnji natjecateljski program broji dvadeset i šest kratkometražnih filmova međunarodne produkcije. Festival otvara film „Daleko su oblaci“ Gorana Nježića i Matije Tomića, naši prvi gosti na tadašnjoj reviji hrvatskog kratkog filma "Kratki na brzinu".Festival zatvara izraelski dokumentarac „Voices from the balconies“ Manye Lozovskaye. U ovogodišnjem su žiriju filmska montažerka Iva Kraljević, redateljica Dalija Dozet i animator Ivan Klepac. Projekcije iz natjecateljskog programa na repertoaru su svakim danom od 19.30 sati.

U sklopu proslave 60-te godišnjice postojanja, održava se posebna slavljenička retrospektiva New American Cinema Group, Inc/The Film-Makers’ Cooperativea u programu „Neviđeni klasici“ – blistav izbor filmova koji predstavljaju prepoznatljivu stvaralačku raznolikost Cooperativea i svu širinu osobnih vizija umjetnika. Prikazat će se deset filmova iz 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća koji eksperimentalnim jezikom svjedoče o jednom New Yorku iz drugih vremena. U razgovoru poslije projekcije sudjelovat će posebna gošća, gđa. Mary Magdalene Serra, izvršna direktorica Filmmaker's Cooperativea. Razgovor moderiraju filmolog dr. Nikica Gilić te filmski autor Zorko Sirotić. Retrospektiva se održava 7. srpnja od 16.30 sati.

Nove vizije; nove stvarnosti industrijski je program Diverzija, fokusiran na dokumentarni film, koji nastaje kao odgovor na jednu od društveno najtežih i
najčudnijih godina posljednjih desetljeća.

Nezavisna kultura, razne stvaralačke i suradničke inicijative pogođene su teškim društvenim okolnostima u kojima je gotovo jedino zajedničko – preživljavanje. Najizloženiji u svemu tome su ipak autori-pojedinci, nerijetko nezaštićeni, pod velikim pritiskom i s paradoksalno podjednakom odgovornošću kao i do sad.

Gošće i sugovornici panel rasprave su: Efim Graboy, redatelj i selektor kratkometražne selekcije Docaviva; Mateo Ybarra, voditelj Industrije festivala Visions du Réel; Joana Sousa, ko-direktorica festivala Doclisboa; te Nenad Puhovski, direktor festivala ZagrebDox. Moderatorica je Martina Petrović, voditeljica DKE Ureda Media Hrvatska. Doxanje se održava 8. srpnja u 16.00 sati.

Filmski program bit će besplatno dostupan i on-line, kao video na zahtjev u cijeloj Hrvatskoj, na mrežnoj stranici festivala: www.disff.com.

Festival se održava pod pokroviteljstvom Grada Sveti Ivan Zelina, Hrvatskog audiovizualnog centra, Veleposlanstva Portugala u Hrvatskoj, Camões Instituta Veleposlanstva države Izrael u Hrvatskoj, Deska Kreativne Europe – Ureda MEDIA Hrvatska i uz prijateljsku podršku Aviokarata.hr. Akademski partner je Sveučilište VERN'.

Ulaz na Diverzije je slobodan!

 
 

Svi datumi

  • Od 05 07 2021 19:00 za 08 07 2021 22:00

Powered by iCagenda