In memoriam: Božidar Smiljanić

smiljanic

U subotu rano ujutro u 82. je godini života preminuo Božidar Smiljanić. Istaknuti hrvatski kazališni, filmski i televizijski glumac, kasnije i vrstan kazališni pedagog, također je radio kao voditelj ZAmKe.

Zelinske je kazališne amatere Smiljanić vodio od 1999. do 2005. godine. Suradnja je zaključena trijumfalno: na 45. Festivalu kazališniih amatera Hrvatske, održanom u Visu, novopostavljena je Smiljanićeva predstava "Dirigent" proglašena najboljom odnijevši prvu nagradu stručnog žirija.

Osim Dirigenta, pulske autorice Dore Delbianco, za Smiljanićeva je ravnanja glumački ansambl ZAmKe uspješno realizirao redom zahtjevne dramske komade, poput na kajkavski prevedenog Samofalnog bojovnika Tita Makcija Plauta, Staklene menažerije Tennesseja Williamsa, Antigone Jeana Anouilha te Matijaša grabancijaša dijaka Tituša Brezovačkog.

Sa Smiljanićem su radili mnogi ZAmKini glumački veterani, poput Gorana Bičaka, Krunoslava Hublina, Jagode Klasan, Bernarde Ivanković i Vesne Bičak-Dananić. U to je vrijeme članom ZAmKe bio i Smiljanićev sin Mitja, danas također glumački profesionalac.

Televizijski gledatelji pamte Smiljanića po mnogobrojnim istaknutim ulogama u filmovima i serijama, poput Horvatova izbora odnosno Putovanja u Vučjak, ali i Kuda idu divlje svinje, Kapelski krijesovi, Velo misto... Posljednje filmske uloge ostvario je teško narušena zdravlja, praktički nepokretan i amputiranih nogu, u Ustavu Republike Hrvatske Rajka Grlića odnosno Osmom povjereniku Ivana Salaja.

Na filmu je debitirao kao 16-godišnjak u Sinjem galebu, ostvarenju legendarnoga hrvatskog filmaša Branka Bauera. Diplomirao je potom na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, na kojoj je kasnije radio kao predavač. Od 1957. do 1973. bio je stalnim članom postave Dramskog kazališta Gavelle, dok je od 1978. do 1984. stalno zaposlen u dramskoj sekciji HNK-a.

Prepoznatljiv je bio prije svega po markantnom glasu, jasnoj dikciji te besprijekornoj akcentuaciji, svejedno je li riječ o hrvatskom književnom idiomu ili o nekome od svjetskih jezika koje je s lakoćom svladavao i uvjerljivo izgovarao u stranim produkcijama, kojih je snimao nemali broj.

Glumio je najčešće sporedne, epizodne uloge, ktome i antagonistične, igrajući uglavnom uloge negativaca na rijetko viđeni upečatljiv i karakteran način.

Glumci Zelinskoga amaterskog kazališta izražavaju najdublju sućut Smiljanićevoj obitelji.

Počivao u miru.

Ispis