Svjetski dan audiovizualne baštine - 27.10.2017.

Svjetski dan audiovizualne baštine u Kinu Zelina
uz besplatne filmske klasike i izložbu filmskih plakata

U petak. 27.10.2017. obilježava se Svjetski dan audiovizualne baštine u organizaciji Kino mreže i Hrvatskog filmskog arhiva/Hrvatske kinoteke. U 30 kina diljem Hrvatske organizirane su projekcije filmova "Breza" legendarnog Ante Babaje, snimljenog prije 50 godina i "Tajna starog tavana", Vladimira Tadeja, a svi posjetitelji imat će jedinstvenu priliku razgledati izložbu starih filmskih plakata najuspješnijih filmova hrvatske kinematografije svih vremena! Ulaz je besplatan!

Dan AV bastine web


Osmišljen kao polazište za jačanje svijesti o važnosti očuvanja audiovizualne baštine kao zajedničkog naslijeđa svih ljudi koje pomaže očuvanju globalnog kulturnog identiteta, Svjetski dan audiovizualne baštine ove se godine obilježava pod sloganom "Audiovizualna baština: „Discover, Remember and Share“. Posjetitelji čak 30 hrvatskih kina tako će imati priliku pogledati nagrađivani film „Breza“, redatelja Ante Babaje iz 1967. godine koji donosi surovu filmsku priču o životu i nemilosrdnoj okolini turopoljskog seljaka, nastalog prema kultnoj noveli Slavka Kolara.

projekcija filma
Breza
petak, 27. listopada u 20 sati

Iako krhku i osjetljivu Janicu, koju tumači Manca Košir neizmjerno voli Joža Sveti, seoska djevojka prihvaća udvaranje lugara Marka, sklonog razuzdanom životu te se u konačnici za njega i udaje. Unatoč braku s najljepšom djevojkom u selu, Marko kojeg tumači Velimir Bata Živojinović, ne posustaje od svojih životnih navika te zapušta Janicu koja umire ubrzo nakon pobačaja. Surova seoska svakodnevica postaje još gorom, kad Marko na Jožino zgražanje, ubrzo nakon ženinog sprovoda odlazi na vjenčanje kao barjaktar. Film je proslavio i sam vrh domaće glumačke scene pa tako uz Mancu Košir i Živojinovića uloge tumače Fabijan Šovagović (Joža Sveti), Nela Eržišnik (Kata Labudanka, Markova majka) te Stane Sever, Stjepan Lektorić i Martin Sagner. Film je nagrađen Brončanom arenom za film (ex aequo) na Pulskom festivalu 1967., a iste je godine Velimir Bata Živojinović osvojio Zlatnu arenu za glavnu mušku ulogu. Tomislavu Pinteru pripala je Zlatna arena za kameru. 


projekcija filma
Tajna starog tavana
petak, 27. listopada u 18 sati

Mlađoj publici posebno interesantna bit će projekcija filma „Tajna starog tavana“ iz 1984. godine, redatelja Vladimira Tadeja o dvojici radioamatera čije ljetovanje na otoku Hvaru prerasta u avanturu u koju se zbog moćnog oružja upliće Međunarodna špijunska organizacija. Protagoniste koji na starom tavanu pronađu zaboravljeni izum antigravitacijskog topa, dječake Miru i Pepeka, utjelovili su Mario Mirković i Jiri Guryca, stavši tako uz bok Borisu Dvorniku (Šime), Špiri Guberini (Marko Pivac) te Nini Petrović (Božena), Petru Jelaski, Miji Oremović i drugima. U ulozi Adama našao se Rene Bitorajac, u to vrijeme dvanaestogodišnjak.


Otvorenje izložbe plakata
petak, 27. listopada u 20 sati
(izložbu ćete moći pogledati do 5.11.2017.)

Svjetski dan audiovizualne baštine obilježit će se i prigodnom izložbom 22 plakata starih hrvatskih filmova. Postav izložbe obuhvaća plakate iz hrvatskih filmskih klasika poput „Družbe Pere Kvržice“, „Tko pjeva zlo ne misli“, Picassova „Bitka na Neretvi“, „Imam 2 mame i 2 tate“, „Kiklop“, „ Samo jednom se ljubi“, „Vlak u snijegu“ i drugih.


Program financijski podržavaju Hrvatski audiovizualni centar, Zaklada Kultura nova i Grad Zagreb.

Otkako je UNESCO 2005. godine 27. listopada proglasio Svjetskim danom audiovizualne baštine, vlade, nacionalni filmski arhivi, televizijske i radio stanice, udruge i brojne filmske institucije svake godine diljem svijeta organiziraju javne programe, rasprave i predavanja s ciljem isticanja osjetljivosti i ugroženosti audiovizualnog nasljeđa te se objavljuju i dosad nepoznati filmski radovi iz zaštićenih kolekcija. Audiovizualna baština, u koju se ubraja naslijeđe koje pripada filmskom, televizijskom i radijskom mediju, a u osnovi pripada proteklom stoljeću, svjedok je ekonomskog, političkog i društvenog razvoja. Brojni su zvučni zapisi, pokretne slike i drugi audiovizualni materijali nažalost nepovratno izgubljeni kao povijesni izvori zbog zanemarivanja, prirodnog propadanja i tehnološke zastarjelosti. Upravo se iz tog razloga posebna pažnja 27. listopada svake godine pridaje podizanju svijesti o važnosti audiovizualnih dokumenata kao sastavnog dijela nacionalnog identiteta svake zemlje te se upozorava na hitnu potrebu njihove zaštite.

Vidimo se na Svjetskom danu audiovizualne baštine!

Ispis