Stres - naša svakodnevica

U Zelinskom četvrtku, 26. listopada 2017. razgovaramo o stresu. U razgovoru s našom gošćom, psihologinjom Martinom Kušec, pokušat ćemo saznati što je zapravo stres, kako prepoznati stanja stresa i kako se nositi s njima.

Što stres stvarno radi vašem umu (i tijelu), saznajte ovaj
četvrtak, 26. listopada 2017.
s početkom u 19 sati
u dvorani "Kraluš" Pučkog otvorenog učilišta Sv. Ivan Zelina

Stres

Možete li procijeniti koliko je teška čaša vode? Recimo da teži između 100 i 300 grama. Lagana je - može ju držati svako dijete. No, što se događa kad tu času držimo duže u ruci? Držimo li ju jednu minutu, ta nam čaša vode neće stvarati problem. Držimo li ju sat vremena, početi ćemo osjećati bol u ruci, a zadržimo li ju u ruci cijeli dan - ruka će nam ostati paralizirana! Naravno, čaša i dalje teži između 100 i 300 grama.

Stres i životni problemi su kao ta čaša vode. Ukoliko su prisutni kratko vrijeme neće nam štetiti, no nastavimo li duže vremena biti pod utjecajem stresa takvo stanje počinje nas sve više ometati u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, osjećat ćemo se paralizirano baš kao što se dogodilo i sa čašom vode. Stres djeluje na različite zdravstvene ishode kao npr. na intenzitet doživljavanja simptoma bolesti, podložnost i razvoj različitih bolesti, trajanje bolesti ali i na sam oporavak. Utvrđeno je da stres na različite načine djeluje na: krvožilni sustav, bolesti posredovane imunosnim sustavom (infektivne, autoimunosne, multipla skleroza, astma, karcinom), dijabetes, bolesti probavnog sustava - čirevi, gastritis, probleme s kožom - psorijaza, glavobolje i migrene, PMS, depresiju, visok krvni pritisak, moždani udar...


Projekt "Zajedno za zdravlje" održava se pod pokroviteljstvom i uz financijsku pomoć Zagrebačke županije!
U projektu sudjeluju Pučka otvoreno učilišta triju gradova: Samobora, Ivanić Grada i Sv. Ivana Zeline.

 

 

Ispis