Promocija zbirke pjesama Željka Pavičića: Izabrane pjesme

D50A0160

U četvrtak, 13.5. predstavljena je nova zbirka pjesama Željka Pavičića "Izabrane pjesme".

U knjizi se nalazi više od 150 pjesama poznatog autora brojnih pjesama za mnoge priznate izvođače kao što su Mišo Kovač, Oliver dragojević, Tereza Kesovija, Željko Bebek, Jasna Zlokić i Doris Dragović.
Knjigu su predstavljali ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Vesna Bičak-Dananić, Dubravko Sidor, Vlado Kalember i Zoran Škugor.

" Živa sjećanja naviru. Pišem i očekujem da mi se Željko javi kako je napisao još nekoliko pjesama
koje svakako treba uvrstiti u zbirku. I uvrstili smo ih onako kako je želio taj nadareni sanjar.
Ako ne sanjaš, nisi živio.
Neka nebom lete stihovi u kojima su njegove sanje, jer jedino što je htio bilo je da pjesmom ostavim trag."
- Stjepan Dragija
(urednik i lektor zbirke pjesama)

Željko Pavičić rođen je 18. prosinca 1949. godine u Nuštru pored Vinkovaca. Ubrzo obitelj seli u Grubišno Polje, a zatim u Veliki Grđevac, u kojemu Željko ostaje do svoje četrnaeste godine. Veliki Grđevac smatra svojim rodim selom i ono je često u njegovim pjesmama. Još kao osmoškolac piše i objavljuje svoje prve pjesme u literarnoj grupi. Po završetku osmoljetke odlazi u Zagreb i završava kemijsku školu. Cijelo vrijeme čita i poseže za ruskim klasicima i pjesnicima. Zatim se seli u Zelinu 1974. godine, stupa u brak s Marijom Kovačko, s kojom dobiva dvije kćeri: Sofiju i Silviju.
Skupivši određen broj pjesama, odlučuje ih poslati tada već vrlo plodnom i poznatom skladatelju Đorđu Novkoviću, da ih uglazbi. Novković rado pristaje na suradnju i odmah nastaju pjesme: Ja nisam kockar, Lili, Prva noć s njom, Sanjar lutalica… Uglavnom su to pjesme za prvi album tada nove grupe Srebrna krila. Taj se album prodaje u pola milijuna kopija. Od tog trenutka Željko počinje karijeru uspješnog tekstopisca, koja je trajala 45 godina. U tom razdoblju nastaje oko dvije tisuće pjesama koje uglazbljuju uz Novkovića i ostali skladatelji; poput Zdenka Runjića, Zrinka Tutića, Rajka Dujmića, Vilibalda Čakleca i mnogih drugih te nastaju pjesme za mnoge pjevače. Mišo Kovač, Oliver Dragojević, Gabi Novak, Tereza Kesovija, Miro Ungar, Vlado Kalember, Daniel Popović, Vladimir Savčić Čobi, Neda Ukraden, Jasna Zlokić, Doris Dragović, Dalibor Brun… i još oko 300 različitih izvođača koji su pjevali njegove pjesme. U tom razdoblju odlučuje i sam skladati te na svoje stihove objavljuje preko tri stotine skladbi pa postaje stalni član Društva skladatelja Hrvatske.
Poznatije pjesme su mu: Ako me ostaviš, Samo nas nebo rastavit može, Poljubi zemlju, Slušaj majko moju pjesmu, Prije sna, Do kraja vrimena, Good Boy, Ljepota, Siromah sam nije me sramota, Samo anđeli znaju, Svi su znali da smo ljubovali, Ja nisam kockar, Lili, Prva noć sa njom, Dao sam ti dušu, Posuđeno vrijeme, Vagabundov sin, Najmlajša Jandraševa kći, Lutajuće srce i još mnoge druge.
Piše pjesme na štokavskom, čakavskom i kajkavskom narječju, te za svako dobiva nagrade za stihove po raznima festivalima: Zagrebački, Splitski, Krapinski, Zadarski, Opatijski, Požeški festival, Dora…… Osim tekstova za glazbu napisao je libreto za mjuzikl Majka Božja Bistička u suradnji sa Zrinkom Tutićem, libreto Fatimsko proročanstvo s Branimirom Mihaljevićem, libreto za mjuzikl Sto godina ljubavi za Sestre služavke Malog Isusa - u režiji Krešimira Dolenčića.
Objavljuje i knjigu u stihovima 5 stoljeća čudesnog kipa Majke Božje Bistričke. Zatim objavljuje zbirku pjesama Testament srca. Nakon toga zbirku pjesama Zvjezdani fandango pa Svjetlonoša, dok će zbirku Vjetar zavičaja tiskati Općina Veliki Grđevac. Do kraja života bio je aktivan i svakodnevno pisao uglavnom ono što nije mogao ostvariti u glazbi, a to su osobne, intimne pjesme koje su se zadržale u sjećanju i u kojima opisuje ljude i događaje iz djetinjstva u Velikom Grđevcu i neke iz Svetog Ivana Zeline.
Prerana smrt okrutno je prekinula pjesničko stvaralaštvo ovog nadarenog pjesnika, čovjeka velikog srca i umjetničke duše. Umro je 29. siječnja 2021. godine u KBC Dubrava od zaraze virusom Covid-19 koji hara svijetom već drugu godinu odnoseći svakodnevno nove žrtve. Ova knjiga prema autorovoj zamisli u odabiru pjesama predstavlja sažetak njegovog pjesničkog stvaralaštva i izdaje se u povodu 45 godina glazbene i pjesničke karijere, ali je Željko nije uspio dočekati.

Ispis