PREDSTAVLJANJE KNJIGE I IZLOŽBA ALFREDA FREDDYJA KRUPE

U četvrtak, 28. svibnja 2020. godine u Galeriji Kraluš biti će predstavljena knjiga "Mislite! Think!" i otvorena izložba "U klopci" Alfreda Freddyja Krupe.

Knjiga "Mislite! Think!" izdana je u nakladi Male biblioteke "Dragutin Domjanić" (99. knjiga) odnosno izdavača Pučkoga otvorenog učilišta Sv. Ivan Zelina.

Urednik knjige, Ante Vranković u predgovoru ističe koji su razlozi objavljivanja knjige, te kolika je zapravo njena vrijednost:

"Kad je krajem 2018. izdavačka kuća „Blurb“ iz San Francisca objavila dvojezičnu, englesko-hrvatsku zbirku „Texts / Tekstovi“ Alfreda F. Krupe, odmah je postalo jasno da je riječ o vrijednom doprinosu, ne samo na području teorijskih promišljanja likovne umjetnosti - konkretno: vodenih slikarskih tehnika - već i na području likovne pedagogije, likovne umjetnosti te kulture općenito.
Da je tome uistinu tako, ubrzo je potvrdila činjenica da je tu, zapravo nepretencioznu knjigu, na police svojih knjižnica uvrstio niz najuglednijih svjetskih institucija: Metropolitan Museum of Art u New Yorku, British Library u Londonu, Sackler Library (bivša Ashmolean Museum Library) u Oxfordu, Umjetnička biblioteka Državnih muzeja u Berlinu, Visoka škola za umjetnost u Zürichu, Središnji institut za povijest umjetnosti u Münchenu, Auckland Art Gallery u Aucklandu, Nacionalna biblioteka Australije u Viktoriji, Chegg u Santa Clari i dr.
Stoga smo tu zanimljivu i korisnu knjigu odlučili približiti hrvatskoj likovnoj i kulturnoj javnosti, te studentima i učenicima ovim drugim, tj. prvim hrvatskim izdanjem. U toj odluci dodatno nas je motivirala i činjenica da su u zadnje vrijeme obrazovne institucije na različitim meridijanima, od Čilea do SAD-a, svrstale Krupino stvaralaštvo uz radove najglasovitijih velikana modernog i suvremenog slikarstva kao ogledni primjer na kojem mladi mogu stjecati znanja o biti likovne umjetnosti."

Ukratko o autoru knjige:
Alfred Freddy Krupa (1971.) diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1995. godine. Kao dobitnik postdiplomske stipendije Vlade Japana, usavršavao je slikanje tušem na tokijskom sveučilištu Gakugei. Svoje radove u vodenim i drugim slikarskim tehnikama izlagao je na svim kontinentima, te je za njih diljem svijeta primio niz nagrada.
Predavao je u osnovnom, srednjem i visokom školstvu, te je vodio brojne škole crtanja i likovne radionice. Nagrade dodijeljene učenicima kojima je bio mentor, potvrda su vrsnosti njegovih pedagoških mjera. O Krupinim dosezima pisali su vodeći svjetski umjetnički magazini. Jedan je od pokretača globalnog slikarskog pravca New Ink Art. Najreferentniji svjetski portal Artfacts svrstao ga je 2019. među deset vodećih suvremenih svjetskih majstora slikarstva tušem.

Ispis