Filmovi diverzijske škole u Kinu Zelina

U nedjelju 8. ožujka 2020., u 16 sati, u Kinu Zelina održala se projekcija kratkih filmova nastalih na filmskoj radionici koja se 5. do 8. ožujka održavala u OŠ Ksavera Šandora Đalskog u Donjoj Zelini. Riječ je o intenzivnoj radionici izrade dokumentarnog i eksperimentalnog filma na kojoj su mlade polaznice i polaznici realizirali svoje prve filmove. Radionica je započela izlaganjem i razradom ideja, nastavila se danonoćnim snimanjima oko Svetog Ivana Zelina te je završila montažom kratkih filmova.

Zbog velikog interesa umjesto predviđenih osam polaznika, mentori Michele Bulešić i Toma Zidić na radionicu su primili čak četrnaest polaznika koji su napravili četiri filma. Ovim putem već sad se najavljuje dodatni ciklus Diverzijske škole filma koji će u travnju biti održan u Svetom Ivanu Zelini za srednjoškolce i starije polaznike.

Po projekciji filmova u nedjelju održat će se prigodna dodjela diploma.

PROGRAM

Mjerenje slatkog, igrani, 2020.

Autorice: Anita Miličević, Stella Neubauer

Anita ima dijabetes. S prijateljicom mjeri šećer ispred škole dok se Matija prežderava pizzom, i opija Colom. Anita dolazi sa svojom prijateljicom Stellom škole kako bi si izmjerila šećer Matija ih napada, ne znajući što točno rade...

Shaka-Laka Shakespeare, dokumentarno-igrani, 2020.

Autori: Luka Jonak, Jan Grozaj, Dorotea Dananić, Lorena Knežević, Matija Jerman

Uobičajen dan u 8.c razredu u Đalskom. Matija, koji inače zadirkuje kolege, danas je odlučio preći na profesora kojeg gađa papirom – „snježnom pahuljom“. Jan ga druka a Matija će mu vratiti. Ni ne sluti da se sve vraća i plaća.

Pi, eksperimentalni, 2020.

Autori: Josipa Blažević, Natalie Županić, Valentina Krajina, Lana Marenčić, Matija Jerman

Dok profesorica iz matematike objašnjava i njegov postanak, učenici su krenuli u potragu za njim. se pojavljuje i izranja na najneobičnijim mjestima...

Mravi, eksperimentalni, 2020.

Autori: Bartol Antun Dananić, Domagoj Zmiša

Zlikovci Penkala Pero i Jogurt Josip pokušavaju uništiti Planet Zemlju. Mravi Ivek i Francek izvještavaju o padu meteora. Dok glista Gabrijel gmiže po travi, gusjenica Marica zabrinuta je za svoje selo. Marek i Magda, maslačci, zibaju se na vjetru a šafrani Vlatka, Zlatka i Slatka nariču.

Na suhom, eksperimentalni, 2020.

Autori: Michele Bulešić, Toma Zidić

Pokret i okret prisjećaju se presušene vode. Čučanj, skok – s naočalama budućnosti. Nostalgija se pjeva u stihovima, bazen odjekuje metaforama. Podij pobjednika. Postament pod vjetrom i valovima. Ovdje više ničeg nije čega je bilo prije.

Radionicu su organizirali Diversions International Short Film Festival, Pučko otvoreno Sveti Ivan Zelina i Osnovna škola Ksavera Šandora Đalskog iz Donje Zeline, pod pokroviteljstvom grada Sveti Ivan Zelina.

Ispis