Ide zagrijavanje za Diverzije

zagrijavanje dr mr

U utorak, 14. svibnja, pozivamo vas na filmsku večer u Kinu Zelina. Zagrijat ćemo se za predstojeće Diverzije (DISFF), 6. Međunarodnu reviju kratkometražnoga filma koja se sredinom lipnja održava u Sv. Ivanu Zelini.

Filmove ćemo najprije, i to počev od 19 sati, gledati. Riječ je o selekciji osam kratkometražnih filmova s dosadašnjih izdanja Zelinskoga filmskog festivala. Redom će biti prikazani:

• (Kontra)Indikacije – 11'10''; r. Valentina Lončarić
• Ples bijelog ljeta – 28'25''; r. Goran Nježić, Matija Tomić
• Ježeva kuća – 9'44''; r. Eva Cvijanović
• Cartographer – 6'14''; r. Daria Blažević
• Levitation – 8'07''; r. Marko Meštrović
• Choban – 18'20''; r. Matija Pisačić
• Špiro – 7'30'', r. Marin Ante
• The Vast Landscape – Porcelain Stories – 10'57'', r. Lea Vidaković

Nakon filmskog programa, koji će trajati sat i 41 minutu, slijedi javna tribina o šestom po redu izdanju Revije kratkometražnog filma, danas Diverzija iliti Diversions International Short Film Festivala (DISFF), koji od prošle godine, kada je postao međunarodni, nosi drukčije ime u odnosu na ranije - Kratki na brzinu.

O ovogodišnjim Diverzijama (10.-16. lipnja) govorit će organizator Toma Zidić, te suradnice na projektu Vanja Hraste i Tena Trstenjak. Iz Udruge za promicanje alternativne kulture (UPAK) predstavit će svoj zabavno-didaktički program ZenBazen, koji će se kroz tri dana Festivala (13.-15. lipnja) održati u parku pored nogometnog igrališta na SRC-u Zelina.

Pozivamo sve filmofile i sve Zelinčane dobre volje da nam se priključe na uvertiri.

 

Od samog početka govorimo rečenicu: „Radimo diverziju u javnom prostoru.“ Umjetnost ne poznaje granice i s time na umu, ovaj festival pretvaramo u živu, promjenjivu formu koja koketira sa svim umjetničkim izražajnim sredstvima.

DISFF promovira vrijednosti kratkog filma i filma u širem smislu uz snažan naglasak na slobodu govora i umjetničkog izražavanja. Misija mu je podizanje kulturne svjesnosti i kulture na dobrobit lokalne zajednice te filmskih autora. DISFF povezuje ljude i okuplja ih s ciljem stvaranja zabavne, ugodne, opuštene atmosfere na svim svojim događanjima koja je poticaj za međusobno povezivanje i razmjenu iskustava.

Komunikacija i dijeljenje kao osnovna sredstva umjetnosti i filma ali i pretpostavke naših života ovdje su alati koje rastežemo i propitujemo do maksimuma.

Diversions International Short Film Festival na jednome mjestu spaja: film i filmsku umjetnost, kazalište i kazališnu umjetnost, vizualne komunikacije, performans u javnom prostoru, glazbu, fotografiju, primijenjenu umjetnost te ostale oblike umjetničkog izražavanja uz ključnu pretpostavku da je i sam festival živa umjetnička forma koja se mijenja, nadopunjuje, razvija, propituje i nadograđuje i u čijem oblikovanju sudjeluju sami gosti i filmski autori. Zadaća jest festivala da osim zabavnog sjecišta budu i edukativnim platformama, rasadnicima novih ideja, vidika i vizija, te da odgajaju nove generacije vizionara koji će mijenjati budućnost (a i sadašnjost) našeg filma. Naša je festivalska vizija od samog početka da tome doprinosimo najviše moguće, svim našim znanjima i vještinama, entuzijazmom i srcem.

Kratkometražna forma mijenja svije(s)t i to nam dokazuju ne samo internetske platforme i svijet koji gledamo kroz ekran mobilnih i ostalih uređaja, već i uspjesi domaće kinematografije koji su u području kratkometražnog filma mnogo učestaliji i veći posljednjih godina. Kratkometražna forma sa kreativnim autoricama i autorima uspješno se othrvala stigmi da je samo „stepenicom do dugometražnog filma“. Kratki film danas je, više nego ikada prije, umjetničkim izražajem priča za sebe koju treba zasebno proučavati, razmatrati, vrednovati, analizirati, kritizirati.

Ispis