Svetac svega svijeta - mjuzikl o životu i djelu Sv. Antuna

Ansambl Kolbe i Pučko otvoreno učilište Sv. Ivan Zelina pozivaju Vas na izvedbu mjuzikla "Svetac svega svijeta" koja će se održati u nedjelju, 24. veljače 2019. godine u 19:00, u Dvorani Kraluš.

VB 0398 1

Radnja mjuzikla započinje, kao i susret mnogih sa sv. Antunom pred njegovim kipom, u nekoj od crkava njemu posvećenih gdje se često zaustavljaju hodočasničke, ali i turističke skupine koje s pozornošću slušaju o svečevu životu započetom u Lisabonu. Autori mjuzikla tako gledatelje vode na žitna polja Portugala, gdje je sazrijevao duhovni poziv mladoga Fernanda. Zanimljiva je epizoda iz života budućega redovnika o djevojci Amaliji, na što se nadovezuje mogli bismo reći prvo čudo razbijenog krčaka s vodom. Gledatelji mogu saznati i od kud ime koje je Fernando uzeo postavši redovnik. Slijede slike čuda, od kojih je posebno dojmljiva scenski odlično dočarano nevrijeme na moru, ili pak obraćenje cijele bande razbojnika. Dakako nije zaboravljeno čudo s mazgom, te spomen mnogih drugih manjih čuda kojima mnogi koji se utječu svecu svjedoče i danas.

“Kada je riječ o svetom Antunu, popularnom ‘Svecu svega svijeta’, usudimo se reći kako je riječ o svevremenskom svecu koji svojim životom i djelom i danas privlači mnoge generacije. Stoga ne začuđuje pojava jedinstvenog mjuzikla posvećenog upravo životu svetog Antuna. Iako nam se može činiti kako mnogo toga već znamo o njegovu životu, pisac libreta Nino Škrabe svojim specifičnim narativom gledatelje vodi u kontekst i duhovnu situaciju vremena u kojem odrasta mladi Fernando”, poručuju nam organizatori.

“Ovdje dobivamo odgovore na pitanja o tome tko je bio sv. Antun prije nego što je postao svetac i koji su sve izazovi stavljeni pred njega kao mladića koji je vrlo rano i otvoreno pokazao svoju adoraciju prema Stvoritelju”, nadodali su.

U ovom kratkom prikazu valja istaknuti i odlične solo dionice, te scenski pokret. Glavni lik, mladog Fernanda, kasnije Antuna utjelovio je Marko Dumančić.

U umjetničkom ostvarenju kakav je mjuzikl o svetom Antunu, gdje se ujedinjuje pero dramaturga Nine Škrabe, redateljski talent Roberta Boškovića i glazba Branka Barduna odvesti će vas u sasvim jednu novu perspektivu priče koja je toliko puta ispričana ali do sada u kazalištu nije viđena!

Ispis