Baletna projekcija u Kinu Zelina

U nedjelju, 3. veljače 2019. u 18 sati, u dvorani "Kraluš" pogledajte projekciju baletne predstave La Sylphide, moskovskog teatra Boljšoj.

Silfida je bestežinsko biće koje dolazi iz etera u obliku idealne ali nedosežne žene za glavnog junaka ove najstarije živuće baletne predstave.

Glavni junak, James, tipičan je primjer romantičkog junaka: osjeća da ne pripada ukočenom buržoaskom svijetu u koji će ući ženidbom za slatku Effy. Iako je voli, njegove su težnje i snovi puno dalji od ovozemaljskih obaveza i krutih pravila. Sylphide, simbol drugoga svijeta, očarat će ga i odvesti u svijet snova, žudnje, strasti.

Prikaz sukoba između realnih, svakodnevnih zadatosti i sanjarenja o drugačijem, iskrenijem i slobodnijem svijetu, u La Sylphide je briljantan, a tragični finale u kojemu James poseže za Silfidom, želeći je dovesti u stvarni svijet, trenutak je u kojem je ubija, pokazujući time osnovnu premisu romantizma – čovjek nikada u sebi ne može pomiriti dvojnost između onoga tko mora biti i onoga tko podsvjesno želi biti; čovjek nikada, osim u snovima, ne može ostvariti svoje najdublje čežnje.

Ispis