Barun Münchhausen u Zelini

U petak, počev u 20 sati, u Dvorani Kraluš Pučkoga otvorenog učilišta pogledajte kazališnu predstavu Münchhausen, izvrsnu komediju u produkciji neovisnog kazališta Teatroman.

Munchh1 0

Komedija koja ponosno nosi ime svog protagonista, prokletog lažljivca baruna Münchhausena, a koji je apsolutno uvjeren u svoju realno neutemeljivu superiornost, praizvedena je, ne biste vjerovali, 24. rujna 1998., iliti točno na današnji dan prije 20 godina. Svoj dvadeseti rođendan, nakon što je u Hrvatskoj i inozemstvu odigrana gotovo šest stotina puta, proslavit će u Svetom Ivanu Zelini.

Vilim Matula glumi - i to izvrsno - u scenografskoj pustari. Bez rekvizita, bez materijalne scenografije, bez nacifranih mizanscena, on koristi tek glumački talent u sinergiji s vlastitim udovima, aplicirajući na čistu gledateljsku maštu; sposobnost čovjekova vizualnog dočaravanja materije. Na kraju dana, račun se svodi samo na vještinu i sposobnost izvođača. Tako ogoljeni teatar dokazuje nam kako umjetnost može, treba pa i mora biti pojednostavljena do ekstrema i istodobno upečatljiva, sposobna da nas samo kao takva dirne do naježenosti i nasmije do suza.

Pozivamo vas da svjedočite vrhunskoj teatralnoj izvedbi, čarobnoj svjetiljki izvedbene umjetnosti. Rendez-vous je u Kralušu u petak u 20 sati.

Kad su uprizorenja u pitanju, pogotovo obljetnička i slavljenička, Münchhausenu je svakako za vjerovati: publiku željnu smijeha i dobre zabave u ovih dvadeset godina niti jednom nije prevario. Drugim riječima, u doživljajnom smislu - kako bi rekao jedan od mnogobrojnih likova iz dramskog teksta - "taj te neće izraditi".

Ispis