Nova sezona Kulturnog četvrtka

Idući tjedan, u sklopu Kulturnog četvrtka, nudimo vam dva programa: izložbu slika Željka Bubala "Oči mora i škoja" u 19 sati te potom glazbeno-plesno obilježavanje Dana češke državnosti, s početkom u 20 sati.

Plakat 100 godina češke državnostiLjetni su praznici i godišnji odmori iza nas, a Pučko otvoreno učilište Sv. Ivan Zelina polako se zahuktava na početku nove bogate i sadržajne jesenske sheme.

Galerija "Kraluš" i njezin kustos Danko Merin za vas postavljaju izložbu akademskog slikara Željka Bubala pod nazivom Oči mora i škoja.

"Željko Bubalo slikar je svjetlosnih impresija s ekspresivno-emotivnim izrazom koji na osebujan način predstavlja realno-irealne krajobraze, odnosno motive dalmatinskog priobalja i mediteranskog ugođaja s reminiscencijama proživljenog i doživljenoga prostora i vremena u kojem živi i stvara. Njegovo slikarstvo je izraz duboke "suživljenosti" s prostorima i ambijentima koji su posvojeni u neponovljivoj posebnosti rodne Dalmacije, a posebno krajobraza otoka Hvara koji su "izvor sjećanja na moguće slike , sjećanja koja se u slikarskom činu uvijek iznova aktualiziraju", napisao je u svom osvrtu prof. Stanko Balić.

Pozivamo sve ljubitelje likovne umjetnosti, đake i profesore, da dođu na otvaranje.

U drugom dijelu programa proslavit ćemo stotu obljetnicu češke državnosti. Kako se praznik istodobno dotiče Čeha i Slovaka (Čehoslovačka je nastala raspadom Austro-ugarske monarhije na kraju 1. Svjetskog rata, da bi se dva etnosa razdružila prvog dana 1993. po tzv. Baršunastoj revoluciji), na svečanosti koju organizira naš sugrađanin Franjo Vondraček sudjelovat će dva društva koja zdušno rade na očuvanju kulturnih baština svojih narodnosti u Hrvatskoj: Češka beseda Zagrebačke županije i Matica slovačka Lipovljani.

Pozivamo sve građane češkog porijekla, kao i one koji to nisu, ali jesu zainteresirani za etnologiju, folklor i srednjoeuropski kulturni identitet, da u četvrtak posjete Dvoranu "Kraluš".

Ispis