Javni regal s knjigama

Regal za dijeljenje i razmjenu literature, koji se nalazi na središnjemu zelinskom trgu, na samoj autobusnoj stanici, javno je dobro.

IMG 0521 preview

Svrha mu je da služi kao mjesto razmjene knjiga i drugih publikacija. Građani su slobodni služiti se njime i njegovim sadržajem u skladu s načelima zdravog razuma, i to:

1.) puniti ga izdanjima čijeg se vlasništva dobrovoljno odriču
2.) posuđivati odnosno uzimati knjige i publikacije, koje mogu ali ne moraju vratiti (preporuka je vraćati knjige, barem tako dugo dok police ne budu pristojno popunjene).

Molimo korisnike da vode računa da su knjige primjereno posložene, tako da ne ispadaju s polica, te da su okrenute hrptom prema van i na pravu stranu, da bi ostali korisnici jasno mogli iščitati naslove i autore. Posebno molimo korisnike da ne ispražnjuju regal do posljednjeg naslova: dajmo i drugima da sudjeluju u procesu dijeljenja literature.

Projekt je osmislilo i realiziralo Pučko otvoreno učilište Sv. Ivan Zelina, na dobrobit svih mještana odnosno članova lokalne zajednice. Na zelinski je trg regal instaliran u lipnju 2018., za vrijeme 1. Međunarodnoga književnog festivala sa sajmom knjige „Četiri godišnja doba književnosti: Ljeto i Zelina“. Oslikala ga je likovna umjetnica i pedagoginja Nina Kavić uz pomoć članica likovne grupe koju vodi u Osnovnoj školi „Dragutin Domjanić“.

Ispis