Otvaranje izložbe: Pero u srcu

"Pero u srcu" naziv je izložbe slika hrvatskog slikara Petra Vidaka u suradnji sa štićenicima "Srca", udruge koja skrbi o osobama s posebnim potrebama...

PLAKATSRCEUdruga „SRCE“ u Sv. Ivanu Zelini djeluje već gotovo 13 godina, a osnovalo ju je nekolicina roditelja entuzijasta, koji su suočeni sa mnogobrojnim preprekama društva prema potrebama njihove djece, željeli stvoriti jedno drugačije i bolje okruženje za život svoje i sve ostale djece i odraslih s teškoćama.

Danas Udruga djeluje u vlastitom prostoru veličine 390 m/2 koji je u potpunosti prilagođen i opremljen djeci s teškoćama i osobama s invaliditetom.

Iskustvo, znanje, otvorenost, komunikacija i sloboda mišljenja, savjesti i uvjerenja, temeljne su vrijednosti na kojima Udruga temelji svoje aktivnosti, promiče prava osoba s invaliditetom te zagovara njihovo ravnopravno sudjelovanje u svim sferama društvenog života.

Udruga broji dvjestotinjak članova, a nudi široku lepezu usluga usmjerenih na podizanje kvalitete života djece s t eškoćama, osoba s invaliditetom i njihovih obitelji. Kroz trinaestogodišnji rad, Udrugu podržavaju brojni građani, javne i privatne organizacije iz uže i šire sredine. Među njima je i Petar Pero Vidak koji bezuvjetno uvažavajući svaki dio identiteta članova, svaku njihovu karakteristiku pretvara u Božji dar, dajući im do znanja da su posebni i savršeni baš onakvi kakvi jesu. Inspirirani njegovim pristupom, organizirana je ova izložba koja prikazuje radove Petra Pere Vidaka te radove koje je izradio s članovima Udruge „SRCE“.

Izloženi radovi nisu samo slike, fotografije, crteži, oni su poziv na razvijanje šire slike i metafora prisutnog potencijala zajednice, neopterećenog predrasudama.

Ovom izložbom ističemo i podržavamo sve one koje svima i svemu usprkos, žive život.

Petar Vidak slikarstvom se aktivno bavi preko 20 godina, te je imao 10 samostalnih izložbi i sudjelovao na 30-ak skupnih, žiriranih izložbi. Uz to je učestvovao i na brojnim međunarodnim i domaćim likovnim kolonijama, kao i na međunarodnim izložbama minijature. Od 2015., član je HDLU Zagreb i aktivno sudjeluje na izložbama u organizaciji udruge. Živi i radi u Zagrebu.

U svom likovnom izrazu, Petar Vidak u podjednakoj mjeri posvećuje se plenerističkom slikarstvu, njegujući odnos sa prirodom u neposrednom kontaktu, ali i kroz likovne zapise svojih impresija iz djetinjstva, te osim prizora iz prirode, stvara i djela sa intimističkim motivima svakodnevnih malih rituala kroz ispijanje jutarnje kave, bogatu trpezu stola sa voćem i cvijećem, uz omiljenu knjigu. Gradovi kroz koje je putovao također su čest motiv njegovih djela, kao i zagrebačke vedute, gdje građevine izranjaju iz širokog, pastuoznog poteza kista i špahtle, okupane različitim vrstama svjetlosti u raznim godišnjim dobima, kao i dobima dana.

Liričnost njegove palete dočarana je blijedoplavim tonovima, povremeno ispresijecanim snažnijim kromatskim odnosima, uz ekspresivno naglašavanje detalja tamnijim tonovima, što njegovim slikarskim kompozicijama daje određenu dozu dramatike, specijalno kad su u pitanju prizori iz prirode na uzburkanom moru, pred oluju, nakon proljetnog pljuska, i sl.
Bogatom i razigranom gestom, sa radoznalim, istraživačkim pogledom, Petar Vidak gotovo svakodnevno zapaža i likovno zapisuje prizore iz okoline koja ga okružuje, ali također i prizore iz svojih sjećanja, vješto eksperimentirajući sa različitim slikarskim pristupima, kroz uvijek svježe i budno likovno nadahnuće.

 

Ispis