MIROSLAV ARBUTINA - ARBE: IZLOŽBA FOTOGRAFIJA

WEB TEMPLATE Arbe Facebook Event Image 1920x1080px

U utorak, 12. listopada u 19 sati otvorena je izložba fotografija Miroslava Arbutine-Arbe u Galeriji Kraluš. Ovo njegovo prvo izlaganje u Svetom Ivanu Zelini. Postav izložbe možete pogledati do 29. listopada 2021.

" Slikovni rad Miroslava Arbutine upućuje nas na duboku složenost fotografije,
medija pomoću kojeg ovaj umjetnik želi pronaći i istaknuti ne samo svoju viziju
zamišljene prošlosti, već i zorno pokazati slike jednog odavno nestalog svijeta,
naime slike koje nedostaju a opet izgledaju kao da su baština
iz našeg srednjoeuropskog povijesnog vremena.
Shodno toj intenciji i tehnike izrade, nastanka fotografije, dio su i sadržaj te iste takve
analogne tehničke (fotografske) prošlosti (cijanotipije, mokri kolodij, gumoila,
gumenog printa, Van Dykea, karbonskog printa, itd.)."
-Marijan Grakalić

Miroslav Arbutina - Arbe rođen je u Sisku, 5. siječnja 1959. godine. Fotografijom se počeo interesirati početkom 1980-ih godina kada na poklon dobiva ruski fotoaparat Lubitel. Nakon rada u Željezari, 1987. godine, odlučio je živjeti od fotografije te je radio industrijsku fotografiju za potrebe sajmova, kataloga i slično. Početkom Domovinskog rata, kada započinje proces deindustrijalizacije i postepeno nestaje potreba za takvom vrste fotografije, počinje raditi kao
freelance fotograf za domaće i inozemne tiskane medije i agencije.
Član je Hrvatskog novinarskog društva, a dvaput je dobitnik nagrade za najboljega fotoreportera u Sisačko-moslavačkoj županiji. Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je treće nagrade za dokumentarnu fotografiju na Međunarodnoj izložbi Batana – Rovinj, 2014 godine. Dobitnik je nagrade Viktor Hreljanović na natječaju Foto kluba Rijeka “Treći element“. Dobitnik je Godišnje nagrade grada Siska za 2019. godinu za kulturni doprinos gradu te godišnje nagrade Fotokluba Zagreb, „Tošo Dabac“ za 2019. godinu. Godine 2019. proglašen je za počasnog člana ULUPUH-a.

Plakat izložbe
Deplijan izložbe

Ispis