Kultura

Uz obrazovnu djelatnost, bitan dio programa Učilišta je i organiziranje događanja u kulturi od kojih su najznačajniji:

  • Kajkavski recitali


Pučko otvoreno učilište Sv. Ivan Zelina organizator je dva, za hrvatsku jezičnu kulturu, iznimno značajna godišnja književno-nakladnička događanja:
Recitala suvremenog kajkavskog pjesništva "Dragutin Domjanić" i
Smotre dječjeg kajkavskog pjesništva "Dragutin Domjanić".
Obje manifestacije održavaju se u Sv. Ivanu Zelini od 1970. godine s ciljem poticanja, njegovanja i oplemenjivanja suvremenog pjesničkog stvaralaštva na kajkavštini.

  • Izdavaštvo


Zadaću promoviranja kajkavskog stvaralaštva, Učilište ostvaruje i putem svoje "Male biblioteke Dragutin Domjanić". Od osnutka 1991. godine do kraja 2008. Učilište je pripremilo i izdalo ukupno 52 knjige kajkavskog sadržaja. Stalna izdanja su zbirke najboljih pjesama spomenutih Recitala i Smotri, a od 2007. godine Učilište je nakladnik zbornika "Kajkavski florilegij" – koji sadrži izbor stručnih i književnih djela kajkavskih pisaca iz razdoblja od 16. do 19. stoljeća. Izdanja Učilišta su i zbirke eseja i kritika o recentnim događanjima na području hrvatsko-kajkavske jezične kulture autora dr.sc. Ive Kalinskoga - glavnog urednika "Male biblioteke Dragutin Domjanić".


  • Zelinsko amateresko kazalište »ZAmKa«


Jedan od najposjećenijih programa Učilišta svakako su kazališne predstave Zelinskog amaterskog kazališta »ZamKa«. ZAmKa je od osnutka 1993. uprizorila preko dvadeset različitih kazališnih komada od kojih su neki igrali i preko deset puta. Najveći uspjeh ZamKa je postigla predstavom "Dirigent" pulske autorice Dore Delbianco koju je režirao dramski umjetnik Božidar Smiljanić. Ta je predstava proglašena najboljom predstavom u cjelini na državnom festivalu kazališnih amatera održanom u Visu 2005. godine.


  • Izložbe slika
 


  • Koncerti ozbiljne i zabavne glazbe, kazališna gostovanja
 
U dvorani "Kraluš" izvode se tijekom cijele godine uz kazališne predstave i koncerti ozbiljnog i zabavnog glazbenog sadržaja. U programu sudjeluju amaterski ali i vrhunski profesionalni dramski i glazbeni umjetnici. Samo tijekom nekoliko proteklih godina na pozornici dvorane "Kraluš" zelinskoj publici predstavili su se: Hrvatski barokni ansambl, Zagrebački barokni trio, Kvartet tuba XXL, Zagrebački puhački ansambl, Mia Elezović, Trio Calvados, Zagrebački kvartet saksofona i dr.,  dramske družine i umjetnici: HNK "Varaždin", Kazalište "Komedija", Kazalište "Virovitica", Kazalište slijepih "Novi život", Lutkarsko kazalište "Čarobna škrinjica", Adam Končić, Vid Balog, Ljubomir Kerekeš i brojni drugi, a dvorana je i tradicionalno mjesto susreta brojnih amaterskih kazališnih i folklornih družina s područja Zagrebačke županije i gostiju iz cijele Hrvatske sa zelinskom publikom.
 
  • Hrvatsko pjevačko društvo "Zelina"
 
Hrvatsko pjevačko društvo "Zelina" kontinuirano djeluje još od 1901. godine. Danas društvo okuplja preko stotinu članova koji djeluju u četiri sekcije: folklornoj plesno-tamburaškoj, pjevačkoj, dramskoj i velikom tamburaškom orkestru. Sve sekcije smještene su u prostoru Pučkog otvorenog učilišta Sv. Ivan Zelina, a za pripreme i nastupe koriste dvoranu "Kraluš". Na najsvečanijim godišnjim koncertima, HPD ugošćuje i brojna prijateljska društva iz Hrvatske i susjednih zemalja. HPD "Zelina" je stalan domaćin tradicionalnih godišnjih smotri izvornih folklornih skupina Zagrebačke županije, a samo sudjeluje na svim značajnim smotrama folklora u Republici Hrvatskoj.Ispis