Meštar Laket - komedija

četvrtak, 26. svibnja u 19 sati, Učilište

Prvog dana Festivala, u četvrtak, 26. svibnja u Dvorani "Kraluš" Pučkog otvorenog učilišta Sv. Ivan Zelina, s početkom u 19 sati bit će prikazana kajkavska komedija (farsa) naslova "Meštar Laket ili špelancije fiškala Petera Pokrilaketa" u izvedbi glumaca Kazališta Oberon i Kazališta Virovitica. Predstavu je režirao Damir Mađarić.

Farsa o meštru Pathelinu, nastala 1461.-63., a prvi put tiskana 1485. u Lyonu, na hrvatskim je pozornicama prvi put zaigrala 1793. godine u palači Gozze pod naslovom Pokrinokrat. Riječ je o drami koja je u kanon svjetske dramske književnosti ušla kao remekdjelo žanra, te se smatra najuspjelijim takvim djelom nakon Moliereovih Scapinovih spletki. Nebrojeno je puta prevođena, imitirana, adaptirana i, dakako – izvođena. Glavna je tema Pathelina prevara koju provodi glavni lik, lukavi odvjetnik iz naslova, a jednostavnost zapleta obogaćena je mnogobrojnim igrama riječi i kalamburima. Kajkavsku verziju drame, nazvanu „Meštar Laket ili Špelancije fiškala Petera Pokrilaketa“, u Sv. Ivan Zelinu donosi Kazalište Oberon iz Koprivnice u koprodukciji s kazalištem Virovitica. Redatelj predstave je Damir Mađarić.

Jezična raskoš, napeta radnja i obilje komičnih situacija, udruženi s glumačkom vještinom, obećavaju vrhunsku komediju i jamče dobru zabavu za ljubitelje kazališta.

Programski letak potražite u polju "Preuzimanje priloga".